Pizzatészta

– 7 pizzához.
– Sütés tűzzel.
– Kemence hőfoka minimum 380 C.
– Előkészítés 24 óra.

 

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 800 g pizza liszt
  • 600 ml víz
  • 3g porélesztő
  • 20 g só
  • 20 ml olívaolaj

Elkészítés

1. Egy tálban összekeverjük a 2 féle lisztet
2. Hozzáadjuk az élesztőt
3 Hagyjuk egy picit pihenni
4 Lassan hozzá öntjük a vizet
5. Addig keverjük, míg a vizet fel nem veszi
6. Hozzá adjuk a sót és tovább dagasztjuk
7. Lassan hozzá adjuk az olajat, majd addig dagasztjuk, amíg felveszi az összes olajat
8. Egy nyújtó deszkán gömböjítjük
9. A kelesztő tálba tesszük
10. 12 órát hagyjuk a hűtőben kelni
11. A tésztavágóval 225g – os darabokra vágjuk
12. Megformázzuk a tészta golyókat és 5-6 órát hagyjuk kelni a hűtőben.

Az ilyen tészta kelesztési ideje összesen 24 óra. Az első 12 óra után a hűtőszekrényből vegye ki a tésztát, formázza meg a tésztagolyókat, majd tegye vissza őket ismét hűtőbe további 5/6 órára. A fennmaradó órákat arra használjuk, hogy befejezzük a kelesztést a hűtőszekrényben. A kelesztés második részénél mindig figyelembe kell vennünk a külső hőmérsékletet. Nyáron a tészta több órát tölt el a hűtőszekrényben. Ezért a kelesztési idő második részének 12 órája a külső hőmérséklet függvényében változik.